2015. aug 06.

Pincér a Mekiben?

írta: Citromfacsaró
Pincér a Mekiben?

Emlékszem, olyan 12 éves lehettem, amikor nagymamám kitalálta, hogy elvisz minket, két testvéremmel együtt, a McDonald's-ba. Mivel ő először járt ott, és biztosra vette, hogy ezzel nagy örömet szerez nekünk, talán még lelkesedése is túlszárnyalta a miénket. Megérkeztünk a gyorsétterembe, és eddigi vendéglátós tapasztalataiból kiindulva meg is adta a nagyszülői útbaigazítást az unokáknak: "Jó, akkor most leülünk ehhez az asztalhoz, és megvárjuk, hogy jöjjön a pincér." Mi hárman pedig egyszerre vágtuk rá, hogy hát azt várhatjuk, mert itt ugyan nem jön semmiféle pincér. Végül zavarában csak annyit tudott mondani, hogy akkor jobb lesz, ha mi rendelünk, mert mi ismerjük itt a járást. És most, 15 évvel később az a pincér végre valóra vált. Azért jó, hogy nem vártuk meg az almádi Mekiben - amit egyébként már jó ideje be is zártak -, de a lényeg, hogy megérkezett...

1398287194003-13983977844-943aa30877-o.jpg

"A McDonald's asztali felszolgálással kísérletezik, hogy lekörözze versenytársait." - olvasom a reggeli híreket a Guardian-ben. 15 évet kellett rá várni, de végül mégis a Mamának lett igaza. Az egyre bővülő gyorsétterem-kínálat miatt a McDonald's jelentős visszaesést tapasztalt árbevételében, ezért már egy ideje próbálkozik jobb színben feltűnni. 

Ez inspirálta a gyorskaja-óriást arra is, hogy bevezessék a felszolgálást a Manchester közeli Mottram-ben. A szolgáltatás már egyébként négy országban elérhető: Ausztráliában, Svájcban, Franciaországban és Németországban. Az Egyesült Királyságban a hónap végéig 11 étteremben tesztelik majd a felszolgálást mielőtt országszerte bevezetik. 

A rendelés digitális kioszkok illetve tablettel ellátott pincérek segítségével történik majd. (Azért a Mama nem fogja magát otthon érezni!) Ilyen digitális kioszkot láttam már egy párizsi McDonald's-ban: úgy néz ki, hogy önkiszolgáló módon egy automatánál rendelsz és fizetsz, és mire odaérsz a pulthoz, csak el kell emelned a Big Mac-edet. Elég gyors volt, és jól működött.

Ja, és persze, azért aki szeret sorban állni - mert az angolok imádják -, annak azért továbbra is lesz rá lehetősége. Az újító ötlettel leginkább a fiatal családosok életét próbálják megkönnyíteni, akiknek a gyerekek miatt macerás a pultnál rendelni.

Azért egyelőre nehéz azt elképzelni, hogy egy zsúfolt, londoni McDonald's-ban, ahol helyhiány miatt kérdezés nélkül elvitelre csomagolnak mindent, egy pincér kísérjen az asztalhoz, és vegye fel a rendelésedet. Meg hát, ha nem vagy fiatal családos, egyébként is csak azért ugrasz be, hogy gyorsan csillapítsd az étvágyad. Azt sem bűntudat nélkül. Szóval 15 év alatt a McDonald's iránti lelkesedés régen tovaszállt, de azért egyszer szeretném azt átérezni, hogy milyen az, amikor vársz a pincérre a Mekiben, és az tényleg jön is... Tablettel  a kezében.

(Azt csak remélni tudjuk, hogy a pincérek nem Ronald McDonald jelmezben ijesztgetik majd a gyerekeket.)

Szólj hozzá

generációk pincér McDonalds idoutazo